Opiskelijoiden jaksamista on tuettava

28.02.2021

Korkeakouluopiskelijat kaipaavat tukea jaksamiseen. Yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa tulee kohta vuosi täyteen etäopetusta. Oppilaitokset ovat olleet lähes kokonaan suljettuina, opiskelijatapahtumia ei ole järjestetty eikä edes kirjastoihin ole päässyt opiskelemaan.

Uutisissa puhutaan korkekouluopiskelijoiden kohdalla lähinnä opiskelijoiden kokoontumisista liikkeellelähteneistä tartuntaketjuista tai tapahtumien puuttumisesta. Opiskelijatapahtumilla on kyllä merkittävä rooli opiskelijoiden ryhmäytymisen kannalta. Mutta tapahtumien puute ei suinkaan ole monen opiskelijan suurin murhe. Enemmän huolta aiheuttavat esimerkiksi ruoka, opiskelun sujuvuus ja yksinäisyys.

Uudelle paikakunnalle opintojen perässä muuttaneet eivät ole päässeet tutustumaan uusiin ihmisiin ja uuteen kotikaupunkiin. Ajatukset uusista ihmiskontakteista, uuteen kaupunkiin tutustumisesta ja opiskelijatapahtumiin osallistumisesta ovat vaihtuneet etäluentojen seuraamiseen koneen näytöltä ja yksinäisyyteen vapaa-aikana. Ryhmäytyminen ja turvaverkkojen luominen on ollut vaikeaa.

Monet opiskelijat asuvat pienissä yksiöissä, joissa työ-, ruoka- ja yöpöytä saattavat olla yksi ja sama taso. Rajaa opiskelun ja levon välille on vaikea asettaa. Normaalioloissa varsinaisen opiskelun voisi sijoittaa oppilaitoksen tai kirjaston tiloihin, jolloin oma koti säilyy lepopaikkana. Nyt koti saattaa tuntua ahdistavalta ja seinät kaatuvat päälle.

Opiskelija-asuntojen keittiöt eivät välttämättä ole kovin suuria, eivätkä kaikki osaa tai jaksa valmistaa itse edullista ruokaa. Tavallisesti opiskelijat voivat ostaa oppilaitoksen ruokalasta edulliset ateriat, mutta nyt tämäkin on ollut haasteellista. Toki opiskelijaravintoloita on auki ja ruokaa saa ostettua myös mukaan paitsi itselle, myös kaverille. Kaikkien ei kuitenkaan ole mahdollista lähteä kesken päivän hakemaan tätä edullista ruokaa, kun sitä ei olekaan tarjolla saman katon alla, missä muutenkin opiskelee.

Kulunut vuosi ei ole varmasti vastannut kenenkään ennakko-odotuksia. Uutisissa on puhuttu työttömyydestä, etäilystä, tartunnoista, suluista ja peruskoulun sekä toisen asteen etäopetuksesta. Nyt olisi aika puhua myös korkeakouluopiskelijoista ja heidän jaksamisesta. Opiskelijat tarvitsevat tukea jaksamiseen nyt ja tämän poikkeuksellisen ajan päätyttyä. Kuluneella vuodella tulee varmasti olemaan kauaskantoisia seurauksia opiskelijoille ja heidän mielenterveydelleen. 

Nyt meidän tulee tarjota tukea opiskelijoille ja panostaa heidän mielenterveyspalveluihin. Tutkimusten mukaan tällä hetkellä jopa 60% opiskelijoista kokee olensa uupuneita tai vaarassa uupua. Jos haluamme työkykyisiä opiskelijoita, on meidän toimittava välittömästi. Voimme esimerkiksi lisätä matalan kynnyksen palveluita ja lisätä opintopsykologien määrää.

Jos ongelmiin ei puututa nyt, kasaantuvat ja vaikeutuvat ne vain entisestään.Lue myös kannanottoni aiheesta Tampereen seudun vihreiden nuorten nettisivuilta!